CORONA VIRUS - WIJ GEVEN ENKEL OFFICIEEL BEVESTIGDE INFORMATIE EN ONTHOUDEN ONS VAN DOORGEVEN GERUCHTEN

OPGELET...vanaf 20 juli is het overal in Spanje (uitgezonderd regio Madrid en de Canarische eilanden) verplicht bijna overal en altijd een masker te dragen.... niet dragen = (hoge) boete betalen !!!!!!!!!!!! Verder blijven de gedragslijnen zoals hieronder aangehaald van tel

HOE JE TE GEDRAGEN IN SPANJE VANAF 22/6/2020  !!!!!!!!!!!!!!

algemeen :

Men mag momenteel in Spanje enkel buiten om voeding te gaan kopen, naar apotheker/dokter/ziekenhuis te gaan, naar bankautomaat of om voor zijn behoevende ouders te gaan zorgen.

Alle administraties zijn gesloten voor publiek en alle lopende afspraken sinds 16 maart zijn geannuleerd en dienen bij heropening van die diensten terug te worden aangevraagd. Ook kantoren autokeuring zijn gesloten - diende je je auto aantemelden - geen probleem - de vervaldatum wordt automatisch verlengd.

Verzekeringskantoren, banken ...blijven telefonisch of online bereikbaar, zouden terug opengaan -MAAR VERPLICHT ENKEL OP AFPRAAK - vanaf 11 mei

Verplaatsingen met auto zijn enkel toegestaan in geval van een toegestane noodzakelijke verplaatsing en met maksimum 2 personen in de auto. De passagier dient achteraan in de auto plaats te nemen, rechts achter de bestuurder. Vanaf 4 mei versoepelde deze maatregel en mogen meerdere personen in een voertuig plaats nemen maar steeds en enkel voor toegelaten verplaatsingen !!!!

Verblijf je in Spanje (tweede verblijf) is het toegestaan om je naar je thuisadres te begeven, best raadpleeg je de website van Ministerie Buitenlandse zaken voor de laatste up dat informatie.

Woon je in Spanje mag je je naar je land van oorsprong begeven om je -hulpbehoevende - ouders te bezoeken, ook hiervoor raadpleeg je best de website van Ministerie Buitenlandse zaken voor de laatste up dat informatie en voorzie je je van de nodige documenten

https://diplomatie.belgium.be/nl

www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-buitenlandse-zaken

INHOUD VERKLARING SPAANSE REGERING OP 28 APRIL 2020 

Na de versoepeling voor de kinderen tot 14 jaar wordt voor personen vanaf 14 jaar inclusief de ouderen in Spanje vanaf maandag 4 mei (dus niet 2 mei) mogelijk om voor een bepaalde tijd naar buiten te gaan om te wandelen of sporten. Deze nieuwe versoepeling werd al vorige week zaterdag aangekondigd (maar doorgang is afhankelijk van de ontwikkeling wat betreft besmettingsgevallen). Het gebruik van een mondneusmasker (masker) op straat en in het openbaar vervoer wordt 'sterk aanbevolen' maar is nog steeds niet verplicht.

De premier van Spanje heeft dinsdagmiddag om 18 uur tijdens een televisietoespraak meer informatie bekend gemaakt waarbij de-escalatie bestaat uit 4 fasen (0, 1, 2, 3) die elk rond de 2 weken duren en afhankelijk van de regio in Spanje geleidelijk, asymmetrisch en gecoördineerd plaats gaan vinden. Sanchez wil ook binnenkort een nieuwe verlenging aanvragen bij het Spaanse parlement. Deze vierde verlenging van de 'alarm state' zou moeten beginnen op 11 mei tot 24 mei.

Fase 0

Fase 0 begint vanaf 4 mei in heel Spanje behalve par eilanden Formentera, El Hierro, La Gomera de La Graciosa. Deze beginnen meteen op 4 mei met fase 1.

Kinderen tot 14 jaar mogen naar buiten onder bepaalde voorwaarden, iets dat sinds 26 april is toegestaan

Volwassenen (inclusief ouderen) mogen vanaf 4 mei (dus niet 2 mei) naar buiten om te wandelen en individueel (dus niet in groepsverband) te sporten. Het is nog niet bekend of dit zoals bij de kinderen voor 60 minuten zal zijn

Bedrijven en lokalen kunnen op afspraak weer opengaan zodat restaurants en bars afhaalmaaltijden kunnen aanbieden (zonder dat men binnen nog buiten mag eten)

In openbare ruimten dient men de sociale afstand te markeren

De professionele sportleven mogen weer individueel (dus niet in groepsverband) gaan trainen

Mondneusmaskers worden sterk aangeraden in het openbaar vervoer en buiten de woning maar dit is niet verplicht

Fase 1

Fase 1 begint op 11 mei in Spanje (behalve op de eilanden Formentera, El Hierro, La Graciosa in La Gomera die al op 4 mei in fase 1 zijn beland).

Hotel en andere toeristische accommodaties mogen open behalve de openbare ruimten

Terrassen bij horecagelegenheden mogen openen met een maximum van één-derde (30%) van de normale capaciteit

Kleine winkels mogen weer open maar altijd onachtzaam de sociale afstand

Winkelcentra mogen niet open.

Religieuze gebouwen mogen weer open maar met één-derde (30%) van de normale toegestane capaciteit

In de sport mogen clubs weer gaan trainen en worden de regels iets versoepeld voor de sporters

Mondneusmaskers worden sterk aangeraden in het openbaar vervoer en buiten de woning maar dit is niet verplicht

Het is NIET toegestaan om van de ene provincie naar een andere provincie te reizen maar wel binnen dezelfde provincie.

Fase 2

Fase 2 begint volgens berekeningen (maar niet officieel aangegeven door de premier) op 25 mei.

Horeca mag open maar a rencontré een-derde (30%) van de toegestane capaciteit in het interieur. Men dient te allen tijde de sociale afstand van 2 meter te handhaven en horecaondernemers moeten dit mogelijk maken.

Scholen beginnen pas weer en september maar dans la fase 2 mogen scholen open voor bijzondere gevallen zoals extra klassen

Het is weer toegestaan om te jagen en aan sportvisserij te doen

Bioscopen en theaters mogen openen met gereserveerde plaatsen en met één derde (30%) van de toegestane capaciteit

Musea, expositieruimten en conferentieruimtes mogen open met één-derde (30%) van de toegestane capaciteit

Culturele activiteiten in gesloten ruimten (interieur) mogen plaatsvinden met minder dan 50 aanwezigen

Culturele activiteiten in de open lucht (buiten) mogen plaatsvinden met minder dan 400 aanwezigen die plaats moeten nemen op gereserveerde stoelen

Religieuze gebouwen mogen weer open maar met 50% van de normale toegestane capaciteit

Mondneusmaskers worden sterk aangeraden in het openbaar vervoer en buiten de woning maar dit is niet verplicht

Het is NIET toegestaan om van de ene provincie naar een andere provincie te reizen maar wel binnen dezelfde provincie

Fase 3

Fase 3 begint volgens berekeningen (maar niet officieel aangegeven door de premier) op 8 juni.

De algemene bewegingen worden geflexibiliseerd

Winkels mogen 50% van de toegestane capaciteit in het interieur hebben met de verplichte sociale afstand van 2 meter

In de horecagelegenheden dient men te allen tijde de sociale afstand van 2 meter te handhaven. Horecaondernemers moeten zorgen dat dit mogelijk is. Er is niets gezegd over de toegestane capaciteit in deze fase.

Mondneusmaskers worden sterk aangeraden in het openbaar vervoer en buiten de woning maar dit is niet verplicht

Het is NIET toegestaan om van de ene provincie naar een andere provincie te reizen maar wel binnen dezelfde provincie

Eind juni zou er een einde moeten komen aan de 4 fasen en zou Spanje klaar moeten zijn voor het toerisme maar daar heeft de premier Sanchez niets over gezegd. Vanaf eind juni mag men binnen Spanje ook weer tussen provincies reizen en dus in het hele land. Er werd ook geen melding gedaan wanneer de grenzen weer zullen opengaan voor alle niet-Spanjaarden zodat buitenlanders eventueel naar hun tweede verblijf kunnen gaan. Ongetwijfeld zal daar de komende dagen meer bekend over zijn dus... nog even geduld.

LET OP: Premier Sanchez heeft dinsdag niets gezegd over de maatregelen in verband met het toerisme en over wanneer men weer naar Spanje mag en kan reizen. Daarnaast is er niets gezegd over wanneer de grenzen weer opengaan voor personen die niet officieel in Spanje wonen. Wel weet men dat de hotels en andere toeristische accommodaties in Fase 1 (vanaf 11 mei) deels open mogen (behalve de openbare ruimten). Verder weten we nog niet wanneer het toerisme eventueel weer kan opstarten maar in principe moeten de aangekondigde 4 fasen op 22 juni of in iedere geval eind juni eindigen waarna het 'nieuwe normaal' zal beginnen (maar wat is dat nieuwe normaal?).